This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

RECEPT: smetanova omaka za njoke

Smetanova omaka za njoke je lahko pripravljena s samo šestimi sestavinami. 

Smetanova omaka za njoke je pripravljena s samo šestimi sestavinami poleg z okusom pa navduši tudi s hitro pripravo. 

Smetanova omaka za njoke je pripravljena iz osnovnih sestavin, kot so maslo, česen in parmezan, sama priprava pa vam vzame le 20 minut.

Smetanova omaka za njoke po tem receptu bo pustila kremast, rahlo česnov, a predvsem bogat okus. Prelijemo jo lahko po ravno kuhanih testeninah kot so njoki ali ravili ali pa smetanovo omako uporabimo kot osnovo za enolončnice.

Naš osnovni recept za smetanovo omako lahko prilagodite in v osnovo dodate svoje najljubše okuse.

Obožujete baziliko? Naredite domač pesto in v smetanovo omako vmešajte 1-2 žlici pesta in tako popestrite okus.

Smetanova omaka se odlično prelije tudi čez sveže pripravljene raviole s parmezanom. Recept čaka TUKAJ.

Smetanova omaka se dobro ujame tudi z gobicami in sveže pripravljenim steakom. Recept čaka TUKAJ.

V smetanovo omako lahko dodate tudi BAM rdečo čili omakoRdeča čili omaka bo skupaj z rdečo pekočo papriko in "Devil's tounge" pekočo papriko, poskrbela za pekočnost. Če obožujete pekočo hrano, bo to zagotovo prava izbira.

 Sestavine za smetanovo omako za njoke:

  • 2 žlici masla (lahko slano, lahko neslano maslo)
  • 4 nasekljani stroki česna
  • 2 žlici večnamenske moke
  • 400 ml mleka
  • 30 g skodelice sveže naribanega parmezana
  • 1 do 2 žlici nasekljanega svežega peteršilja (ali 2 žlici posušenega)
  • sol in svež črni poper po okusu

Postopek priprave smetanove omake:

  1. V veliki ponvi stopimo maslo. Ko je maslo vroče, dodamo česen in kuhamo 30 sekund oziroma dokler ne zadiši, pri tem nenehno mešamo. Pazimo, da česen ne zažge.

  2. Vmešamo moko in med nenehnim mešanjem kuhamo eno minuto ali do rahlo zlate barve.

  3. Postopoma premešamo mleko. Začinimo s soljo in poprom. Kuhamo, dokler se zmes ne zgosti, to bo približno 1 do 2 minuti, občasno premešamo. Če nastanejo grudice, jih odstranimo tako, da zmes dobro premešamo.Čas kuhanja je odvisen od več dejavnikov, a velja pravilo: omaka je pravilno zgoščena omaka, ko ostane še na zadnjem delu žlice.

  4. Nato vmešamo še parmezan in peteršilj in jo postrežemo.