This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

RECEPT: svinjska pečenka s hrustljavo skorjico

Pravijo, da mora biti svinjska pečenka del silvestrske večerje, saj to pomeni nove začetke. Če mora biti, naj bo sočna, s super hrustljavo skorjico.

Poznaš rek, da bi naj na silvesterski večerji glavno vlogo igrala ravno svinjska pečenka? Pravijo, da to pomeni nove začetke, saj svinja z rilcem rine naprej in s tem "vohlja" po novih začetkih.

Pa naj bo tako! 

Če želiš, da bo tvoja svinjska pečena res sočna, a na zunaj hrustljava, moraš upoštevati nasledenje:

  • svinjsko meso lahko podrgnemo z začimbami, nato pa pečemo na posteljici s čebulo, česnom in belim vinom, saj tako dobimo pravi okus mesa;
  • meso se vedno speče lepše in je bolj sočno, če se peče s kostjo;
  • svinjsko pečenko je trebai kuhati počasi, da postane mehka, sočna in prepojena z okusom. Če jo pripravljamo nahitro, bo mesno trdo in žvečljivo;
  • svinjsko pečenko lahko postrežemo samo, lahko pa pripravimo prilogo z najboljšim pečenim hrustljavim krompirjem.

Še več nasvetov o peki svinjske pečenke pa najdeš tukaj.

Sestavine:

  • 3 kg svinjskega pleča
  • 3 žlice grobe soli
  • 2 čajni žlici mletega črnega popra
  • 2 čajni žlici BAM mešanice začimb za žar
  • olivno olje
  • strok česna
  • dve čebuli
  • 4 dcl suhega belega vina

Sestavine za omako:

  • 30 g moke
  • 500 ml jušne osnove
  • sol in poper

Postopek priprave svinjske pečenke:

  1. Svinjska koža: posušite kožo s papirnatimi brisačkami. Če čas dopušča, pustite v hladilniku nepokrito čez noč (pomaga tudi 1 uro).  
  2. Pečico segrejte na 220 °/ 200 °C ventilator.
  3. Začinite meso: svinjsko meso potresite z 1 1/2 žličke soli, vsem poprom,  ter 1 žlico olivnega olja. Vtrite v meso, prav v vse razpoke in razpoke.
  4. Posolite kožo: svinjino obrnite, kožo pokapajte z 1 žličko olivnega olja, nato pa jo podrgnite s prsti. Vse skupaj potresite s preostalo 1 1/2 žličke soli, pri čemer pazite, da dobite enakomerno pokritost. Nesoljene zaplate ne bodo mehurčasto prasketale, temveč bodo trde plošče.
  5. Česen in čebula: v pekač položite prepolovljene čebulice česna in čebule. Nanje položite svinjsko kožo tako ga koža gleda navzgor.
  6. Vino: Vino previdno vlijete v pekač, pri čemer pazite, da kože ne zmočimo.
  7. Spodnja pečica: pečico takoj znižajte na 160 °C /140 °C ventilator.
  8. Pečenje: pecite 2 uri in pol. Po 1 1/2 uri preverite, če je svinjina zvita in če je celotna površina kože znatno neravna. Če je tako, prilagodite meso tako, da bo površina kože čim bolj ravna. To naredite tako, da iz ALU folije pripravite kroglice in z njimi podprete meso in s poravnate površino.Nato meso v pečico postavite še za preostalo 1 uro.
  9. Če se vidite, da sok mesa in olje iz pekača izparevata, dodajte malo vode. Če so na koži plešasti madeži brez soli, rahlo poškropite z oljnim razpršilom (ali rahlo premažite z oljem) in nato potresite s soljo. (Ne pozabite, sol = peneča koža!)
  10. Povečajte toploto: pečico vklopite na 250 °C (vse vrste pečic).
  11. Naredite hrustljavo kožo: svinjino v pečico postavite še za 30 minut, dokler koža ne postane hrustljava in mehurčkasta. Po potrebi uporabite zaplate iz folije, pritrjene z v vodo namočenimi zobotrebci, da pokrijete dele, ki so končani. Tako poskrbite, da se vsi deli spečejo enakomerno.
  12. Počitek: svinjino prenesite na servirni krožnik, ohlapno pokrijte s folijo in pustite počivati 20 minut (ostane topla do 1 ure). Nato narežite z nazobčanim nožem.
  13. Postrezite z omako. Omake ne polivajte čez hrustljavo zapečeno kožo - prilijte jo ob strani! 

Priprava omake:

  1. Postavite cedilo na skledo in postrgajte 3 žlice soka, ki ga je med peko spustilo svinjsko meso. Ne pozabite na čebulo in česnom. Skozi cedilo iztisnite sok, nato zavrzite čebulo in česen.
  2. Ponev z maščobo segrejte na srednjem ognju. Dodajte moko in kuhajte 1 minuto.
  3. Med mešanjem dodajte jušno osnovo.
  4. Dušite, dokler se ne zgosti do konsistence sirupa – približno 3 minute. Ne pozabite, da se še dodatno zgosti, ko se nekoliko ohladi. 
  5. Sol in poper prilagodite po okusu. Nalijte v servirni vrč. Postrezite s skupaj s svinjino.
  6. Dober tek!