This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

RECEPT: Steak na žaru s česovim maslom

Perfektno pečen steak na žaru je lahko kar težka naloga za gril mojstra ali mojstrico. A ne s tem receptom in nasveti!

Steak na žaru od zunaj izgleda perfektno, skorjica je ravno prav zapačena medtem ko je meso steaka še popolnoma surovo. Ko pa je meso v notranjosti popolnoma pečeno pa steak na žaru sploh ne izgleda privlačno.

Zato je tukaj recept. Žar bomo zamenjali za domačo pečico, a uspeh je pravtako zagotovljen.

Recep za sočen, hrustljav steak na žaru pripravljen točno tako kot želite. Za piko na i ga prelijete še česnovim sestavljenim maslom. Če pa mu kot prilogo dodate še najboljši hrustljavo pečen krompir pa bo titula gril mojstra ali mojstice zagotovo vaša.

Sestavine:

  • 4 rib-eye zrezki (skupaj približno 340 g) sobne temperature
  • 4 žlice olivnega olja
  • sol in poper

Sestavine za česnovo maslo:

  • 115 g neslanega masla sobne temperature
  • 15 g nasekljanih svežih listov peteršilja
  • 3 nasekljani stroki česna
  • lupina 1 limone
  • 1 čajna žlička nasekljanega timijana
  • 1 čajna žlička nasekljanega rožmarina
  • 1 čajna žlička nasekljanega bazilike
  • 1/2 čajne žličke soli
  • ščep mletega črnega popra
  • ščep kajenskega popra

Namesto svežih začimb lahko uporabite tudi BAM mešanico začimb za žar in z njo pripravite zeliščno maslo.

Priprava:

  1. Pripravimo česnovo maslo. S srednje veliki skledi zmešamo maslo, peteršilj, česen, limonino lupinico, timijan, rožmarin, baziliko, sol, poper in kajenski poper. Zmes oblikujemo v obliko valja in jo prenesemo na pergamentni papir. Na papirju za peko jo nato razvaljamo na premer 3 cm. Hranimo v hladilniku.
  2. Pripravimo steak. Pečico segrejemo na navišjo temperaturo. V pečico postavimo ponev, ki je odporna na visoke temperature in primerna za peko v pečici.
  3. S papirnatimi brisačkami posušimo obe strani zrezka. Pokapljamo z olivnim oljem; poljubno začinimo s soljo in poprom. Odstranimo ponev iz pečice in jo še dodatno segrejemo na srednje močnem ognju.
  4. Zrezek položimo na sredino ponve in pečemo, dokler ne nastane temna skorja, približno 1 minuto. S kleščami obrnemo in kuhamo še dodatnih 60 sekund.
  5. Ponev prestavimo v pečico in pečemo, dokler ne dosežemo želene pripravljenosti, približno 4-5 minut za srednje peko, vmes enkrat obrnemo. Pustimo počivati ​​3-5 minut.
  6. Pečen steak še topel postrežemo s česnovim maslom.