This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

RECEPT: pečen krompir z mozzarello

Pečen krompir s pokrovčkom parmezana, zavit v kremno omako sira mozzarela. 

Pečenemu krompirju dodamo kremno česnovo omako, ki se lepo poveže z raztopljenim mozzarella sirom. Za pripravo omake ne bomo potrebovali sladke smetane, uporabili bomo klasično dobro belo omako v stilu bešamela. Bogat okus omaki daje česen, priprava pa je popolnoma enostavna: na maslu prepražimo česen, vmešamo moko in postopoma dodajamo mleko.

Za pripravo pečenega krompirja je najbolje uporabiti krompir, ki vsebuje veliko škroba. Vsebnost škroba pomaga, da se krema med kuhanjem zgosti in ustvari popolno kremasto omako. Za ta recept se izjemno dobro obnese krompir rdeče barve – ima največ škroba in naredi najbolj kremasto omako.

Pečen krompir lahko nato začinite še z BAM mešanico začimb za žar, lahko pa uporabite le sestavine recepta. 

Ob pečen krompir z mozzarello se priležejo tudi čevapčiči. Tokrat čevapčiče pripravite kar v pečici, zakaj pa ne?

 

Sestavine:

  • 4 čajne žlice masla
  • 1 čajna žlica mletega česna ali nasekljani 4 stroki svežega česna
  • 4 čajne žlice večnamenske moke
  • 1 liter mleka
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 polovica črnega popra
  • 1 kg rdečega krompirja
  • 240 g naribanega mozzarella sira
  • 70 g parmezana
  • 1 čajna žlica drobnjaka
  • BAM mešanica začimb za žar (po želji)

Postopek priprave:

  1. Pečico segrejemo na 200°C. Pekač rahlo namastimo s pršilom za jedilno olje ali premažemo z oljem.

  2. V srednje veliki ponvi/loncu stopimo maslo. Dodamo česen in pražimo, da le zadiši (približno 1 minuto). Vmešamo moko; še naprej kuhamo med mešanjem (ali mešanjem) vsaj 2 minuti.

  3. Zmanjšajmo toploto in postopoma vmešamo mleko (približno 250 ml skodelice naenkrat), pri čemer mešamo med vsakim dodajanjem, da se sestavine povežejo. Pustimo, da zavre, dokler se ne začne zgostiti. Vmešamo sol in poper.

  4. Na pekač razporedimo narezano plast krompirja. Krompir narežemo na približno pol centimetra debele kolobarje Krompir prelijemo s polovico smetanove omake, nato pa enakomerno dodamo še polovico sira mozzarella in polovico parmezana. Preostale rezine krompirja razporedimo po siru, dodamo preostalo kremno omako in preostali sir.

  5. Vse skupaj pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 40 minut, dokler se krompir ne zmehča. Odstranimo folijo in pečemo nadaljnjih 30 minut oziroma dokler vrh in omaka nista zlatorjave barve. Za bolj hrustljav vrh pečemo še dodatne 2-3 minute.

  6. Okrasimo z drobnjakom. Postrežemo še toplo.