This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

RECEPT: njoki s smetanovo omako in lososom

Njoki so pravzaprav popolnoma enostavna jed, če le poznate nekaj trikov. Testo bo mehko, ne gosto in sploh ne gumijasto.

Njoki bodo odličnega okusa in prave strukture, če krompir namesto skuhamo, pečemo v pečici. Krompir položimo na pekač, ga posolimo in pečemo toliko časa, da se ta popolnoma zmehča. Pred tem ga z vilico nekajkrat prebodemo, da poskribmo, da med peko izpari vsa odvečna vlaga. Izparela vlaga nam zagotovi glavno sestavino, s katero bodo naši njoki res puhasti in okusni.

Njoki so pripravljeni iz le štirih glavnih sestavin: jajca, moke, soli in krompirja. Sestavine pred oblikovanjem njokov premešamo toliko, da se povežejo. Gnetenje ni potrebno, saj razvijanje glutena kot recimo pri testu za pico, pri pripravi testa za njoke, ni potrebno.

Njoki so pripravljeni, zdaj pa jim dodamo še smetanovo omako z lososom. V bistvu je ta omaka samo mešanica šalotke, soli in smetane, ki se med kuhanjem zgosti. Najboljši del te omake je seveda dimljeni losos.

Sestavine za pripravo njokov:

  • 3 veliki rjavi krompirji
  • 1 žlica soli
  • 1 veliko jajce
  • 3 žlice ricotte
  • 190 g večnamenske moke (+ še nekaj za posipanje)

Sestavine za smetanovo omako z lososom:

  • 3 šalotke natanko narezane šalotke
  • 3 žlice nesoljenega masla
  • 1 žlička soli
  • 85 g dimljenega lososa
  • 250 ml smetane za kuhanje
  • 1 ščepec sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 60 g naribanega parmezana
  • ščep nasekljanega sesekljanega peteršilja
  • sveže mlet črni poper
  • 1 šopek špinače (neobvezno)

Postopek priprave njokov:

  1. Pečico segrejemo na 180°C. Krompir operemo, da odstranimo morebitno umazanijo. Krompir položimo na pekač in ga posolimo. Vsak krompir nekajkrat prebodemo z ostrim nožem ali vilicami. Pečemo ga približno 1 uro in pustimo, da se na vročem pladnju hladi še približno 30 minut.
  2. Krompir po dolžini prerežemo na pol in iz njega izvlečemo sredico. S pomočjo pripomočka za stiskanje krompira (podobno kot za pire krompir), krompir stisnemo v skledo.

  3. Na sredini sklede naredimo vdolbino, v katero dodamo preostale sestavine. Z rokami premešamo in stisnemo v enotno testo.
    Ne gnetemo ga preveč.

  4. Pult potresemo z moko in odlomimo majhen kos testa. Z dvema rokama testo razvaljajte v valjasto obliko, debelo približno 2,5 cm. Če bo testo predolgo, ga preprosto prelomimo na pol, da bo bolj obvladljivo.

  5. Oblikovano testo z nožem narežemo na 3 cm dolge njoke. S prstom pritisnemo na kose, da nastanejo značilni videz "blazine". Nekaj ​​njokov naenkrat damo v lonec s kuhano (osoljeno) vodo. Kuhamo približno 4 minute. Najprej se bodo njoki malo potopili, nato priplavali na površje. Takrat jih odstranite in postrezite z omako ali popecite na maslu.

Postopek priprave smetanove omake z lososom:

  1. Za pripravo smetanove omake segrejemo veliko ponev na srednje močnem ognju. Stopimo maslo. Šalotko popražimo s soljo, da postane zelo mehka in prosojna.

  2. Lososa sesekljamo in dodamo v ponev skupaj s smetano za kuhanje. Zavremo in kuhamo toliko časa, da se omaka zgosti. Začinimo z muškatnim oreščkom, parmezanom, peteršiljem in črnim poprom. Postrezite z njoki.