This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

RECEPT: marinada z BAM rdečo čili omako

Pravilno pripravljene marinade lahko omehčajo meso in izboljšajo okus hrane.

Marinade, ki jih pripravimo pravilno in uporabimo v zmernih količinah, lahko omehčajo meso, mu dodajo sočnost in izboljšajo okus. Prav tako lahko mariniranje omehča še tako žilave kose mesa.

Kaj pa sploh pomeni beseda mariniranje?

Mariniranje je postopek namakanja mesa ali zelenjave v začinjeni tekočini, imenovani marinada. Postopek opravimo pred peko oziroma kuhanjem.

Za pripravo marinade se pogosto uporablja kislino (kot je kis ali sok citrusov) ali encim (kot so mango, papaja ali kivi) za izboljšanje okusa in spremembo teksture. Kislina ali encim v marinadi povzroči oslabitev mesnega tkiva, vendar je potrebno mariniranje prilagoditi izbranemu kosu mesa ali zelenjave. V nasprotnem primeru bo meso postalo kašasto in suho.

Marinade, ki jih pripravimo pravilno in uporabimo v zmernih količinah, lahko omehčajo meso, mu dodajo sočnost in izboljšajo okus.

Dobro pripravljena marinada ima pravo ravnovesje kisline, olja in začimb.

Brez katerih sestavin ni dobre marinade?

Sol, najprej z osmozo izvleče tekočino iz mesa; nato se slanica (mešanica mesne tekočine in soli) ponovno absorbira v meso pri tem pa razgrajuje mišične strukture.

Če v marinado dodamo čebulo ali česen, bosta s pomočjo vskravanja slanice  svoje arome porinila pod površino mesa.

V marinado dodajamo tudi olja, ki se uporabljajo za prenos okusov topnih v maščobah. To so naprimer: zelišča, čili in druge začimbe.

Kakšen pa je postopek priprave marinade?

Obstaja neskončno število načinov za pripravo lastne marinade. Z le nekaj osnovnimi izdelki iz shrambe lahko mesu in zelenjavi sicer običajnega okusa dodate ogromno okrepitev okusa.

Mi smo se tokrat odločili za marinado z BAM rdečo čili omako. Marinada je tako primerna pri pripravi piščanca, svinjine, kozic ali tofuja. Mariniramo vsaj eno uro (ali čez noč).

Sestavine za marinado z BAM čili omako:

  • dva nasekljana stroka česna
  • dve žlici mletega ingverja
  • 110 ml BAM rdeče čili omake
  • 60 ml sojine omake
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 1 žlica rjavega sladkorja

Postopek priprava mariniranja:

  1. Postopek je popolnoma enostaven. Vse sestavine zmešamo in v njih namočimo izbran kos mesa, kozic ali tofuja. Mariniramo vsaj eno uro, najbolje pa je marinirati čez noč.