This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

RECEPT: lazanja zelenjavna - zakaj pa ne?

Lazanja zelenjavna - tukaj je! Zelenjavno lazanjo bomo pripravili z zelenjavo, špinačo in preprosto paradižnikovo omako.

Če ste slučajno kdaj v življenju podvomili v brezmesne obroke, ker ti naj ne bi bili dobri, vas bo lazanja zelenjavna zagotovo premamila.

Ha, lazanja zelenjavna. Všeč nam je tale besedna igra, zato se je bomo kar držali skozi cel recpet.

Za lazanjo z zelenjavo bomo potrebovali papriko, bučko in korenček. Vso zelenjavo bomo nasekljali na zelo majhne koščke in jih dušili, dokler ne postanejo lepi, njihovi robovi pa se bodo obarvali v zlato barvo.

Ob nakupu BAM izdelkov za žar uporabite kodo ZARMOJSTER in svojemu nakupu dodajte 10% popust.

Tega koraka ne smemo preskočiti, ker karamelizacija lazanji z zelenjavo prinaša toliko več okusa. Nato bomo v ponev dodali še špinačo in jo kuhali le še nekaj minut, da se ne bo razmočila.

Lazanja zelenjavna bo najboljša, če:

  • zelenjavo enostavno prilagodite letnim časom ali vaši shrambi;
  • omaka naj bo narejena z osnovnimi sestavinami;
  • uporabite testenine za lazanjo, ki jih pred uporabo ni potrebno prekuhati;
  • namesto riccote uporabite skuto, saj ima več beljakovin in okusa.

Končni rezultat bo izredno okusna lazanja, bogata s hranili in zelenjavo. Priprava te lazanje morda ni najhitrejša možnost, je pa razmeroma preprosta in bo popolnoma zadovoljila vaše brbončice.

Če pa vseeno raje izberete mesno različico, vas recept za lazanjo čaka tukaj.

 Sestavine za lazanjo z zelenjavo:

  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 3 velike korenčke
  • 1 sesekljana rdeča paprika
  • 1 sesekljana srednja bučka
  • 1 sesekljana srednje rumena čebula
  • ščep soli
  • 200 g "baby" špinače

Sestavine za paradižnikovo omako:

  • 1 l pelatov
  • 5 g grobo sesekljane sveže bazilike + dodatek za okras
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 stroka česna, stisnjena ali sesekljana
  • ščep soli
  • ščep rdeče paprike v prahu

Ostale sestavine za lazanjo z zelenjavo:

  • 500 g skute z nizko vsebnostjo maščob
  • ščep soli
  • sveže mlet črni poper po okusu
  • 9 plasti za lazanjo (brez kuhanja)
  • 250 g sveže naribane mozzarelle

Postopek priprave:

  1. Pečico segrejemo na 220°C.

  2. Priprava zelenjave: v veliki ponvi na srednjem ognju segrejemo olivno olje. Ko zablešči, dodamo korenje, papriko, bučke, rumeno čebulo in sol. Kuhamo in mešamo vsakih nekaj minut, dokler zelenjava ni zlatorumena na robovih, približno 8 do 12 minut. Dodamo nekaj velikih pesti špinače. Kuhamo, pogosto mešamo, dokler špinača ne oveni. Ponovimo s preostalo špinačo in kuhajte, dokler vsa špinača ne oveni, približno 3 minute. Ponev odstavimo z ognja.

  3. Priprava paradižnikove omake: paradižnik prelijemo v mrežasto cedilo ali fino cedilo in odcedimo odvečni sok. Nato odcejene paradižnike prestavimo v skledo kuhinjskega robota. Dodamo baziliko, olivno olje, česen, sol in rdečo papriko. Mešanico mešamo, dokler se paradižnik ne razgradi do konsistence, ki jo je mogoče enostavno namazati. Mešanico vlijemo v skledo, saj jo bomo kasneje potrebovali.

  4. Polovico skute vsujemo v skledo in mešamo do gladkega, približno 1 minuto. Mešanico prenesemo v veliko posodo za mešanje. 

  5. Mešanico kuhane zelenjave in špinače zmešamo s pomočjo paličnega mešalnika. Mešamo, dokler koščki zelenjave ne dobijo videza drobno sesekljane zelenjave. Mešanico prestavimo v skledo stepene skute. Dodamo še preostalo skuto, nato dodamo sol (po okusu) in veliko sveže mletega črnega popra. Mešamo, da se sestavine povežejo.

  6. Priprava lazanje z zelenjavo: paradižnikovo omako enakomerno razporedite po dnu pekača. Na vrh položimo 3 plasti za lazanjo. Po rezancih enakomerno razporedimo polovico skutne mešanice. Prelijte z paradižnikovo omako, nato pa potresite s polovico količine naribanega sira.

  7. Na vrh položimo še 3 plasti, nato pa še preostalo skutno mešanico (v tej plasti preskočimo paradižnikovo omako.) Na vrh potresemo še preostalo količino sira.

  8. Na vrh položite še 3 plasti testenin, nato pa po vrhu namažemo še preostalo paradižnikovo omako.

  9. Po vrhu lazanje ovijemo list papirja za peko ali folije. Pokrito pečemo 18 minut, nato odstranimo pokrov, ponev zavrtimo za 180°C in pečemo še približno 10 do 12 minut, dokler vrh ne postane pegasto rjav.

  10. Lazanjo odstranimo iz pečice in pustimo, da se med 15 do 20 ohlaja. Po vrhu potresemo dodatno baziliko, nato narežemo in postrežemo.