Pečen krompir po tem receptu povezuje hrustljav okus in kremno notranjost v vsakem kosu krompirja.
Prepričani smo, da ste preiskusili že vse možnosti, s katerimi lahko pripravite pečen hrustljav pečen krompir v pečici. Od velikosti kock ali rezin krompirja, do vrste krompirja, do tega, da v pečico postavite že napol kuhan krompir in podobno. Seveda, tudi mi smo preiskušali več različnih načinov, kako uspeti.
Rezultat je ta recept: neverjetno hrustljav krompir s kremasto sredico.
Zakaj smo prepričani, da bo uspel?
- Krompir, ki je narezan na večje kose, poskrbi za hrustljavo zunanjost in kremno sredico.
- Kuhanje krompirja v vodi razgradi njegove površine in ustvari 'škrobne gnojevke', ki poskrbijo za dodatno hrustljavo in kremasto sredico.
- Če imate na izbiro olje, račjo maščobo, gosjo maščobo ali govejo maščobo, lahko z njimi ustvarite različne okuse. Dodajte tistega, ki vam najbolj ustreza.
- Infuzija olja ali maščobe z BAM mešanico začimb za žar, poskrbi za prave okuse.
Zraven postrezite še rebra iz pečice ali pa hrustljav krompir s puhasto sredico, ki ga premažete z začimbnim maslom.
Sestavine:
- ena čajna žlica soli
- 4 g sode bikarbone
- 2 kg krompirja narezanega na približno 5 cm velike kose
- vejica rožmarina
- peteršilj
- 75 ml olivnega olja, gosje, račje ali goveje maščobe
- BAM mešanica začimb za žar
Postopek priprave:
- Rešetko pečice nastavite v srednji položaj in pečico segrejte na 230°C. V velikem loncu zavrite dva litra vode. Dodajte dve žlici soli, sodo bikarbono in krompir ter premešajte. Pustite, da ponovno zavre in kuhajte, dokler nož, ko ga vstavite v kos krompirja, ne dobi majhnega upora, približno 10 minut po ponovnem vrenju.
- Medtem v majhni ponvi združite olivno olje ali drugo izbrano maščobo, z rožmarinom in BAM mešanico za žar. Kuhajte približno tri minute in pri tem neprestano mešajte. Olje takoj precedite skozi cedilo s fino mrežico. Zmes rožmarina in BAM mešanice za žar prihranimo za kasneje.
- Ko je krompir kuhan, ga previdno odcedite in pustite počivati v loncu približno 30 sekund, toliko, da odvečna vlaga izhlapi. Krompir stresite v pekač v katerega ste dodali olje v katerem so se pražile začimbe in po okusu začinite še z malo soli ali popra.
- Krompir prestavite v pečico in ga najprej pecite 20 minut. Nato s tanko kovinsko lopatico obrnite krompir. Pecite še naprej, dokler krompir ne bo rjav in hrustljav. Še med 30 do 40 minut.
- Ko je krompir pečen, ga prestavite v veliko skledo in dodajte mešanico BAM začimb za žar in rožmarina ter sesekljan peteršilj. Postrezite še toplo. Pa dober tek!