This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

RECEPT: falafel s čičeriko in BAM čili omako

Falafel so okusne kroglice iz čičerike in zelišč, ki jih najdemo v bližnjevzhodni kuhinji.

Falafel je jed, ki se odlično obnese v zavitkih, pitah, sendvičih ali solatah. Danes z vami delimo recept, kako pripraviti falafel kroglice s čičeriko in BAM rdečo čili omako.

Najpomembnejša stvar pri pripravi falafla so... ZELIŠČA in ZAČIMBE. Okusnega falafla brez teh sestavin ne bo.

Tradicionalni falafel je narejen iz zmlete čičerike ali fižola, zelišč in začimb. Zmes za falafel nato oblikujemo v kroglice ali polpetke in jih globoko ocvremo, da dobimo teksturo kroglice, ki je na zunaj hrustljava, znotraj pa mehka, kot ocvrtki.

Falafel lahko pripravimo na tri načine: lahko ga ocvremo, spečemo v pečici ali popečemo v ponvi.

Ostale trike in nasvete, kako pripraviti falafel kroglice, si lahko preberete tukaj.

Sestavine recepta zadostujejo za 18 falaflov.


Sestavine za falafel:

  • 240 g suhe čičerike, namočene čez noč (ne uporabljajte tiste v pločevinki)
  • ena nasekljana čebula
  • 25 g nasekljanega peteršilja
  • 15 g koriandra
  • BAM rdeča čili omaka (po okusu)
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička kumine
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke kardamoma
  • 1/4 žličke črnega popra
  • 2 žlici čičerikove moke
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • avokadovo ali drugo olje za cvrtje

Postopek priprave:

  1. Večer prej posušeno čičeriko namočimo v vodi. Prepričamo se, da voda pokrije čičeriko za 2-3 cm, saj se bo količina suhe čičerike potrojila.

  2. Čičeriko odcedimo in speremo ter jo dodamo v skledo skupaj s čebulo, peteršiljem, korianderjem, poprom, česnom, kumino, soljo, kardamomom in črnim poprom.

  3. Mešamo toliko časa, da mešanica postane podobna teksturi grobega peska. Mešanici za falafel dodamo čičerikovo moko in sodo bikarbono. Premešamo, nato pokrijemo in zmes postavimo v hladilnik za 30 minut do ene ure.

  4. Z rokami, držalom za sladoledne kepice ali žlico za falafle oblikujete falafel v kroglice ali polpetke. Če je zmes premokra, lahko dodamo še eno žlico čičerikove moke. Če je preveč suha in drobljiva, lahko dodamo žličko ali dve vode ali limoninega soka.

  5. Ko so kroglice za falafle oblikovane, jih ocvremo. Približno 3 cm olja v lonec na srednjem ognju. Falafel cvremo v serijah (približno 6-8 naenkrat) 1-2 minuti oziroma do zlate barve.

  6. Falafel postrežemo takoj, medtem ko je zunaj še topel in hrustljav.