This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

RECEPT: lazanja in enostaven recept za pripravo

Domača lazanja je klasika. Nežni listi testenin, mesni nadev in bogata mesnata paradižnikova omaka ustvarijo popolna jed!

Lazanja za svojo pripravo zahteva kar nekaj korakov, a je vsak od njih popolnoma enostaven – in brez dvoma: doma pripravljena lazanja se vam za vsak korak odkupi z odličnim in polnim italijanskim okusom.

Lazanja je sestavljena iz vsem poznanih sestavin in kljub temu, da je za pripravo potreben kakšen dodatek korak ali dva, priprava sploh ne bo težka.

Vse, kar potrebujemo za ta preprost recept za lazanjo, je ena ponev, ena skleda in pekač.

Lazanja bo pripravljena iz treh plasti:

Sirni nadev: tokrat bomo bešamel zamenjali za sirni nadev. Uporabili bomo ricotto in jajce. Vam okus ricotte ne ustreza? Ni problema, lahko jo nadomestimo skuto. 


Sledi mesna omaka. Čebulo, česen in meso prepražimo. Dodamo omako za testenine in paradižnikovo pasto ter dušimo nekaj minut.

Nato bomo sestavili lazanjo. Mesno omako in mešanico ricotte, skupaj s testininami za lazanjo naložimo v pekač in v pečici zapečemo do hrustljave strukture, ki obljublja prave okuse lazanje.

BAM nasveta: 

Da bo lazanja pripravljena še hitreje, lahko uporabite kar sveže testenine. Lahko jih pripravite sami, lahko pa jih kupite. Vsaka bolje založena trgovina jih ima, najdete pa jih običajno v hladilnikih.

Lazanja naj po peki počiva vsaj 15 minut (v redu je tudi 30-45 minut). To bo preprečilo, da bi postala tekoča, saj se struktura utrdi, kar pomaga, da lazanja med rezanjem obdrži svojo obliko.

Še več trikov in nasvetov za pripravo lazanje pa čaka TUKAJ.

Sestavine za mesno-paradižnikovo omako:

  • 500 g mletega mešanega mesa
  • 1 čebula (narezana na kocke)
  • 2 stroka česna (sesekljana)
  • 1 l pasiranega paradižnika
  • 2 žlici paradižnikove paste

Sestavine za sirno mešanico:

  • 240 g sira ricotta
  • 1 stepeno jajce
  • 900 g naribanega mozzarela sira
  • 120 g naribanega pamerzan sira
  • ščep sesekljanega svežega peteršilja

Ostale sestavine:

  • 12 plasti testenin za lazanjo

Postopek priprave:

  1. Pečico segrejte na 180°C. Testenine skuhamo "al-dente" oziroma tako da upoštevamo navodila na embalaži. Kuhane testenine splahnemo z vodo in postabimo na stran.
  2. Mleto meso, čebulo in česen popražimo na srednje močnem ognju, dokler ne meso ne postane rjavo. Morebitno maščobo od mesa odlijemo.
  3. V pripravljeno mesno mešanico dodamo pasiran paradižnik, paradižnikovo pasto in kuhamo 5 minut.
  4. Nato pripravimo sirno mešanico. Z skledi zmešamo moccarelo, parmezan, ricotto, peteršilj in jajce.
  5. Nato sestavimo lazanjo. Začnemo s plastjo mesne omake. Količino prilagodimo glede na plasti lazanje: če bomo imeli tri plasti, omako razdelimo na tri enkomerne dele. Prav tako sirno mešanico.
  6. Prva plast pripravimo z mesno omako. Na vrh položimo testenine za lazanjo. Dodamo sirno mešanico in ponovno nadaljujemo z omako, sirom in testeninami, dokler ne zaključimo še zadnje plasti.
  7. Pokrito s folijo v segreti pečici pečemo 45 minut.
  8. Odkrijemo, po želji dodamo še sir in pečemo še dodatnih 15 minut oziroma dokler lazanja ne porjavi in ​​zapeče.
  9. Pred rezanjem naj lazanja počiva med 10 do 15 minut.