This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

RECEPT: Pečen sladek krompir na žaru

Preprost recept za sladki krompir na žaru s svežim timijanom, soljo in poprom. Veganski in brez glutena.

Pečen krompir je jed, ki se kot priloga odlično razume z vsako beljakovino ali se pred vas ponosno postavi kot samostojna jed.

Grill ali peka na žaru okus hrane zapelje na popolnoma drugačen nivo.

A, ko gre za peko na žaru, se držimo klasike in tradicije: veliko beljakovin: pleskavice za hamburgerje, piščanec na žaru, tu in tam kakšna nabodala s kozicami na žaru, pozabimo pa na to, da lahko krompir pečen na žaru dobi popolnoma drugačen okus.

Med recepti se vedno pogosteje znajde tudi sladek krompir. Vsebuje veliko antioksidantov, ki pomagajo zaščititi naše telo pred poškodbami prostih radikalov.

Kakšna pa je razlika med navadnim, belim krompirjem in sladkim krompirjem?

Razlika, ki je poleg videza najbolj opazna, je v okusu. Sladki krompir je bolj sladek in ni tako škroben kot običajni rjavi krompir. Meso sladkega krompirja je oranžno, medtem ko je meso običajnega krompirja pogosto belo.

Tokrat smo pripravili recept za pripravo pečenega sladkega krompirja na žaru. Če vam okus ali peka krompirja na žaru nista blizu, si lahko hrustljavo pečen krompir pripravite tudi v pečici. Tu vas čaka recept.

S sestavinami recepta lahko napolnite tri krožnike.

Sestavine:
 • 3 sladke krompirje, dobro očiščene
 • 1 čajna žlica olivnega olja
 • 1 čajna žlica svežega timijana
 • 1 čajna žlica soli
 • ščep mletega popra

Dodatno:

Postopek priprave:

  1. Naprej skuhamo krompir. Dobro očiščen krompir damo v velik lonec, zalijemo s hladno osoljeno vodo in zavremo. Kuhamo približno 10 minut, odvisno od velikosti. Dobro odcedimo in pustimo, da se ohladi.

  2. Pustimo, da se krompir ohladi. Ko je dovolj hladen, da ga lahko držimo v roki, krompir narežemo na kocke.

  3. Nato zmešamo začimbe. V manjši posodi zmešamo: olivno olje, timijan, sol in poper. S to mešanico namažemo sladki krompir.

  4. Žar segrejemo na srednje visoko temperaturo,rešetko za žar rahlo naoljimo in začnemo s peko krompirja. Krompir pečemo dokler se ne na njem ne "pojavijo madeži žara". Medtem ga enkrat obrnemo. Sama peka naj traja približno 7-8 minut.

  5. Pečen krompir postrežemo z omakami po želji. Naša BAM priporočila: