This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

RECEPT: Paella z morskimi sadeži in piščancem

Okusno, pristno paello lahko pripravite v svoji kuhinji s preprostimi sestavinami, kot so riž, žafran, zelenjava, piščanec in morski sadeži.

Okusno, pristno paello – najbolj priljubljeno špansko jed – lahko pripravimo v svoji kuhinji s preprostimi sestavinami, kot so riž, žafran, zelenjava, piščanec in morski sadeži.

Kaj sploh je paella?

Paella je klasična španska riževa jed, pripravljena z rižem, žafranom, zelenjavo, piščancem in morskimi sadeži, kuhana in postrežena v eni ponvi. Čeprav paella izvira iz Valencie, je priznana kot nacionalna hrana Španije in obstaja več različnih sort. Najpogostejše vrste paelle so piščančja paella, paella z morskimi sadeži ali mešana paella (kombinacija morskih sadežev, mesa in zelenjave). Zadnjo bomo pripravljali danes.

Ne glede na to, kakšno vrsto paelle pripravljamo, bo glavna sestavina vsem enaka, to je riž.

Uporabite kodo ZARMOJSTER in BAMGrill izdelke nakupujte 10% ceneje.

Ker je paella jed, ki v originalu izhaja iz Španije, je v njej seveda najpogosteje uporabljen španski riž. Gre za kratkozrnati riž, ki absorbira največ vode. Ker španskega riža ni tako enostavno dobiti, ga lahko nadomestimo s srednjezrnatim rižem. 

Pred uporabo riža ne operemo, saj želimo obdržati zunanjo plast škroba.
Prav tako je pomembno, da med kuhanjem riža ne mešamo preveč, saj bomo dobili kašasto strukturo.

Če ste med tistimi, ki jim morska hrana ni všeč, lahko morske sestavine med pripravo paelle enostavno izpustite in jih nadomestite z več piščanca in več zelenjave.

Če pa ste med tistimi, ki se nad morsko hrano navdušujejo pa lahko uporabite katerokoli kombinacijo vaših najljubših morskih sadežev, vključno s školjkami, pokrovačami in sesekljanimi koščki rib.
Če se odločite za uporabo zamrznjenih morskih sadežev, jih pred uporabo obvezno čez noč odtajajte v hladilniku.

Priprava je hitra in enostavna, saj se paella pripravlja le v eni posodi.

 Sestavine za pripravo paelle z morskimi sadeži in piščancem:

  • 60 ml ekstra deviškega oljčnega olja (3 žlice)
  • 1 čebula, narezana na kocke
  • 1 paprika, narezana na kocke
  • 4 stroki česna
  • 3 na drobno narezani paradižniki ali 240 ml BAM paradajzovca
  • 1 lovorjev list
  • 1 čajna žlička paprike
  • 1 ščepec žafranike
  • 60 ml belega vina
  • 4 piščančja bedra brez kosti in kože, narezana na kose
  • 5 g narezanega peteršilja
  • 400 g srednjezrnatega riža
  • 1 l piščančje juhe
  • 100 g skodelice zamrznjenega graha
  • 12 olupljenih kozic, z repom
  • 10-12 pravilno očiščenih školjk
  • 200 g kalamarov
  • sol in poper
  • limone (dekoracija)

Postopek priprave:

  1. V ponev dodamo olivno olje. Dodamo čebulo, papriko in česen, ter kuhamo, dokler čebula ne postane zlato-rjave barve.

  2. Dodamo sesekljan paradižnik ali BAM paradajzovec, lovorjev list, papriko, žafraniko, sol in poper. Premešamo in kuhamo 5 minut. Dodamo belo vino in kuhamo še 10 minut. Pokusimo in po potrebi dodamo še več soli.

  3. V lonec dodamo koščke piščanca, 2 žlici sesekljanega peteršilja in riž. Kuhamo približno eno minuto.

  4. Počasi dodamo še juho in ​​ponev pretresemo, da dobimo enakomerno plast riža.

  5. Zmes zavremo. Zmes naj se kuha na srednjem ognju. Ponev med kuhanjem le enkrat ali dvakrat nežno premaknemo naprej in nazaj. (Riža nikoli ne mešamo, saj tako na dnu nastane hrustljava skorja, imenovana sokarat).

  6. Kuhamo približno 15-18 minut (nepokrito), nato v zmes dodamo kozice, školjke in kalamare, po vrhu potresemo grah in kuhamo (brez mešanja) še približno 5 minut. Pazimo, da se večina tekočine vpije in da je riž na vrhu skoraj mehak. (Če riž še vedno ni kuhan, dodamo še 100 ml vode ali juhe in nadaljujemo s kuhanjem).

  7. Ponev odstavimo z ognja in jo pokrijemo s pokrovom ali folijo. Na pokrov položimo kuhinjsko krpo in pustimo počivati ​​10 minut.

  8. Okrasimo s svežim peteršiljem in rezinami limone. Postrežemo.