This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

RECEPT: karamelizirana čebula za hamburger

Z vami pred receptom delimo še nekaj nasvetov, ki bodo poskrbeli, da bo vaša karamelizirana čebula res najboljša. 

Ste se kdaj pripravljali francosko čebulno juho ali ste slišali, da lahko karamelizirana čebula spremeni okus naslednjega hamburgerja?

Niste pa čisto prepričani, kaj karamelizirana čebula sploh pomeni. 

Karamelizirano čebulo kuhamo počasi, dokler ne dobi globoko zlate in sladke barve. Karamelizirana čebula izgleda kot marmelada, okus pa tako intenziven, da vas bo premamil že med samo pripravo.

Z vami pred receptom delimo še nekaj nasvetov, ki bodo poskrbeli, da bo vaša karamelizirana čebula res najboljša. 

Karamelizirana čebula se pripravlja počasi.

Morda se vam bo zdelo popolnoma nepomembno, da čebulo karameliziramo pri nizki temperaturi in toliko časa, a vendar je to edini in pravi način za resnično dobro karamelizirano čebulo. 

Če karamelizirano čebulo pripravljamo počasi, tako črpamo naravni sladkor v čebuli, ki poskrbi, da se le-ta karamelizira. Če čebulo pripravljamo na močnejšem ognju, tekočina prehitro izpari in bi tako čebula bi zagorela še preden bi se lahko razvil kakršen koli pravi okus.

Ne hitite.

Tudi če recept od vas tega ne zahteva, si za karamelizacijo čebule rezervirajte vsaj 40 minut. Za karamelizacijo čebule je potreben čas. Ne poskušajte hiteti, ker se bo to poznalo pri okusu. Karamelizirana čebula se mora pripravljati počasi in vam bo, če boste upoštevali vsa navodila, poplačala z odličnim okusom.

Posvetite ji pozornost.

Vsakih nekaj minut je potrebo čebulo premešati, da se ne prime na dno posode. Če se na dnu pekača začne tvoriti veliko fonda (tistih lepljivih rjavih koščkov), lahko strukturo razgladite z malo vode, da se nič ne zažge in nadaljujete s karameliziranjem.

Če želite, lahko karamelizirano čebulo v hamburgerju nadomestite tudi s hrustljavo BAM BBQ ocvrto čebulo.


Sestavine za karamelizirano čebulo:

  • 3 žlice masla
  • dve veliki čebuli
  • 3 čajne žličke balzamičnega kisa

Navodila za pripravo:

  1. V srednji ponvi na srednjem ognju stopimo maslo. Dodamo čebulo in pogosto mešamo, dokler se ne začne mehčati. Dodamo balzamični kis.

  2. Zmanjšamo ogenj in nadaljujemo s karameliziranje. Pri tem pogosto mešamo, dokler čebula ne postane globoko zlate barve, po strukturi pa mora spominjati na marmelado. To traja med 45 do 60 minut.