This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

RECEPT: čufti v omaki

Čufti v omaki po tem receptu bodo neverjetno mehki, sočni, nikoli suhi. Čufti v omaki navdušijo tudi s prilogo pire krompirja ali testenin.

Čufti v omaki bodo dobri, če bomo pri pripravi uporabili čim več svežih sestavin. Sveže meso, sveža zelišča, sveže krušne drobtine, sveže aromatične snovi. Vsem tem svežim sestavinam dodamo še staran parmezan.

A, seveda, z dobrim razlogom.

Da pa čufti v omaki res dosežejo svoj okus, uporabimo mešanico mesa. Ponavadi in najpogosteje uporabljamo govedino in svinjino, ker nam je to najbolj dostopno in ima najbolj ugodno ceno. Če pa lahko dobite teletino, uporabite mešanico 1/3 govedine, 1/3 svinjine in 1/3 teletine.

Ko nastajajo čufti v omaki, nikoli ne uporabljajmo mesa z nizko vsebnostjo maščob, maščoba bo čutfe zmehčale kar pa vodi v nevarnost, da čufti razpadejo.

Ob nakupu BAM izdelkov za žar, uporabite kodo ZARMOJSTER in svojemu naročilu dodajte 10% popust.

Ustrezno aromatiziramo in začinimo mešanico. Čufti v omaki bodo popolni, če jim dodamo zelišča, česen in čebulo! Vse to jim daje tisti slasten italijanski okus, po katerem hrepenimo.

Pomembno je tudi, da ne preskočimo soli in popra.

Da bodo čufti vlažni in sočni, uporabimo tekočino. Priporočamo mleko in ne vode. Polnomastno mleko doda več okusa kot voda.

Še več trikov in nasvetov za pripravo čuftov najdete TUKAJ.

Za vezavo uporabimo dovolj jajc. Brez jajc se bodo mesne kroglice razpadle, še posebej, če pripravljamo čufte v omaki. 

Sestavine za paradižnikovo omako:

  • 3 stroki česna, sesekljani
  • 1 lovorjev list
  • 1/2 žličke rdeče paprike v prahu
  • 2 žlici (30 ml) olivnega olja
  • 780 ml pelatov ali BAM paradajzovca

Sestavine za čufte:

  • 2 rezini belega kruha
  • 60 ml mleka
  • 450 g mlete teletine
  • 150 g sveže naribanega parmezana
  • 1 jajce
  • 1 strok česna, drobno sesekljan
  • 10 g sesekljanega ploščatega peteršilja
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke mletega komarčka
  • 1/4 žličke origana
  • 1/4 žličke rdeče paprike v prahu

Postopek priprave paradižnikove omake:

  1. V veliki ponvi na srednje močnem ognju na olju rahlo popečemo česen z lovorjevim listom in rdečo papriko. Dodamo paradižnik in dušimo 30 minut. Začinimo s soljo in poprom. 

Postopek priprave mesnih kroglic:

  1. Kruh zdrobimo v krušne drobtine. V večji skledi krušne drobtine namočimo v mleku za 5 minut. Dodamo preostale sestavine in z rokami dobro premešamo.
  2. Z rahlo naoljenimi rokami oblikujemo vsako mesno kroglico.
  3. Mesne kroglice damo v paradižnikovo omako, pokrijemo in kuhamo 10 minut na srednje nizkem ognju, med kuhanjem jih nekajkrat obrnemo.
  4. Odkrijemo in nadaljujemo s kuhanjem 10 minut oziroma dokler čufti niso kuhani.
  5. Čufti v omaki se odlično razumejo s pire krompirjem ali testeninami.

Čufte lahko pripravite tudi v pečici, recept čaka TUKAJ.