This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

RECEPT: čevapčiči z ajvarjem

Čevapčiče lahko pripravimo na več načinov: čevapčiči v pečici, lahko jih pripravimo kar v ponvi, najboljši pa so čevapčiči na žaru.

Čevapčiči so klasična balkanska jed. Čevapčiči so jed iz mletega mesa, običajno mešanega, katerega se pred peko oblikuje v manjše ali večje svaljke.

Lahko jih pripravimo na več različnih načinov. Najpogosteje uporabljen način priprave je priprava na žaru. Ti so tudi najbolj okusni, saj vonj žara na pečenem mesu vseeno pusti nek svoj pečat, ki ga z drugačno pripravo težko dosežemo.

Dosti pogosta priprava čevapčičev je tudi priprava v domači kuhinji in je popolnoma enostavna. Čevapčiče položimo v vročo ponev in počakamo, da postanejo zapečene rjave barve.

Manj znana in ne toliko pogosta priprava pa je priprava čevapčičev v pečici. No, ja... Zakaj pa ne? 

K čevapčičem se običajno servira sveže narezana čebula, sveža zelenjava ali ajvar. Danes smo pripravili recept za čevapčiče z doma pripravljenim ajvarjem. 

Sestavine:

  • 750 g mletega govejega mesa
  • 400 g mletega svinjskega mesa
  • 1 majhen česen, plus dodatni 4 stroki
  • 2 žlički sode bikarbone
  • 1 čajna žlička sladke dimljene paprike
  • 1 veliko jajce proste reje
  • 150 ml gazirane vode
  • olivno olje

Sestavine za pripravo domačega ajvarja in zeliščne čebule:

  • 6 rdečih paprik
  • 2 jajčevca
  • 1 šopek svežega ploščatega peteršilja
  • 2 limoni
  • ekstra deviško olivno olje
  • 1 čebula
  • kisla smetana

Dodatno: 

  • 6 ploščatih kruhkov

Postopek priprave:

  1. Mleto goveje meso in mleto svinjsko meso damo v veliko skledo, nato olupimo in zdrobimo 4 stroke česna. Potresemo s sodo bikarbono in papriko ter začinimo.

  2. Razbijemo jajce in ga dodajte k mesni mešanici. Dodamo toliko gazirane vode, kot je potrebujemo, da dobimo gladko, prožno mesno zmes.

  3. Meso nato razdelimo na 10 do 12 kosov in vsakega razvaljamo v obliko svaljka, približno 10 cm dolgo in 2 cm debelo. Čevapčiče položimo na naoljen pekač, pokrijemo s folijo in hranimo v hladilniku. Najbolje je, da mešanico za čevapčiče pripravimo en dan pred samo uporabo.

  4. Za pripravo ajvarja segrejemo pečico na 230ºC.

  5. Cele paprike in jajčevce položimo na velik pekač skupaj z neolupljenim česnom in v pečici pečemom od 30 do 40 minut oziroma toliko časa, da zelenjavna lupina počrni. Da zelenjavna lupina enakomerno počrni, paprike in jajčevce med peko obrnemo.

  6. Ožgane paprike in jajčevce dao v skledo, pokrijemo s folijo in pustimo 20 minut, da se olupijo na pari. Ko se rahlo ohladijo, jih olupimo in zavržemo lupino, semena, peclje ter sredico pa narežemo na koščke.

  7. Iz 6 praženih strokov česna iztisnemo sredico in jo skupaj z nekaj peteršilja (nekaj ga potrebujemo še kasneje) dodamo k že narezani papriki in jajčevcem. Zdaj vse skupaj sesekljamo.

  8. Na koncu začinimo z morsko soljo in črnim poprom, stisnemo sok 1 limone in pokapljamo z dobrim koščkom olja. Prilagodimo začimbe glede na okus. 

  9. Pripravimo še zeliščno čebulo. Preostali peteršilj drobno sesekljamo in damo v ločeno skledo. Olupite, drobno sesekljajte in dodamo čebulo, prelijemo s sokom iz preostale limone, nato še premešamo.

  10. Tik preden smo pripravljeni na serviranje, v pečici segrejemo kruhke. Na močnem ognju segrejte ponev v kateri bomo pekli čevapčiče. Ko je ponev dobro segreta, dodamo čevapčiče in jih pečemo med 10 do 12 minut.

  11. Na tople kruhke namažemo nekaj ajvarja. Po želji na kruh dodamo še nekaj čevapčičev ali pa jih serviramo posamično. Ob strani ponudimo še košček smetane in zeliščno čebulo.