This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

BBQ omaka in meso na žaru

Za mnoge je meso na žaru klasičen primer, ki pojasnuje peko na žaru. Mesu na žaru za piko na i dodajte še BBQ omako in dobro kosilo je zagotovljeno.

Peka na žaru pa lahko pomeni peko tudi z drugimi najrazličnejšimi živila, katerih okus je jim okus po 

Obstaja solata na žaru, pica na žaru, sir na žaru, sladice na žaru, morski sadeži na žaru in ostale kombinacije različnih sestavin. Priznajmo pa, da ima veliko pozornosti prav meso na žaru, pravzaprav ima kar pomembno vlogo.

Tokrat smo pripravili recept za sladko pekoča rebra z žara. Za sladko pekoč okus poskrbi BBQ omaka, ki je ravno dovolj pekoča omaka, da razveseli brbončice tistih, ki obožujete pekoče in ravno dovolj sladka, da uravnoteži pekočnost, ki jo omaki dajejo domači čiliji.

Sestavine recepta so primerne za 8 pogrinjkov.

Z BBQ omako lahko pripravite tudi okusna rebrca iz pečice.

Sestavine:

  • 95 g rjavega sladkorja
  • 20 g dimljene paprike v prahu
  • 2 žlici kajenskega popra
  • 2 žlici česna v prahu
  • 3 žlice grobe soli
  • 3 kg svinsjkih rebr
  • 115 g neslanega masla
  • 120 ml jabolčnega kisa
  • olivno olje
  • BBQ omaka

Priprava:

  1. Segrejte pečico na 160 °C. V majhni skledi zmešajte rjavi sladkor, papriko, kajenski česen, česen v prahu in 3 žlice soli.

  2. Rebra posušite s papirnatimi brisačkami in jih podrgnite s pripravljeno mešanico začimb. Nekaj mešanice si pustite še za kasneje. Rebra zavijte v dvojno plast folije, tako da robove tesno zaprete. Vsak paket folije položite na oboden pekač in pecite, dokler se meso na najbolj debelem delu ne zmehča z vilicami, vendar ne pade s kosti, 2–3 ure. Pustite, da se ohladi.

  3. Odprite vogal vsakega paketa folije in previdno zlijte sokove iz reber v veliko skodelico. Pustite, da se sok ohladi, nato pa z njega odstranite odvečno plast maščobe.

  4. Segrejte maslo. Pri tem pogosto mešajte, dokler se maslo ne začne peniti, nato pa porjavi (pazite, da se ne zažge), približno 5-8 minut. Dodajte sok, ki so ga med peko spustila rebra in rezervirano mešanico začimb. Zavrite. Kuhajte, dokler se volumen ne zmanjša za vsaj tretjino, približno 15-20 minut. Odstranite omako z ognja, dodajte kis in začinite s soljo.

  5. Pripravite žar na srednje visoko toploto. Odstranite rebra iz folije, jih za še bolj intenziven okus premažite z BBQ omako in pecite na žaru. Kasneje jih prelijte še z pripravljeno omako iz masla in ostalih začimb in občasno obračajte, približno 5-7 minut.

  6. Pečena rebra prenesite na desko za rezanje in pustite počivati ​​10 minut. Narežite med rebri in postrezite s preostalo omako.