This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

Svinjska pečenka in nasveti za peko

Svinjska pečenka je enostavna za pripravo, njen okus pa je predober, da bi brbončice z njim razvajali le ob božiču ali drugih posebnih priložnostih!

Z malo znanja in novo pridobljenimi izkušnjami lahko od zdaj naprej uživate v sočnem, mehkem mesu in hrustljavi skorji kadarkoli si tega zaželite. Pripravili smo par trikov in nasvetov, s katerimi peka vaše naslednje svinjske pečenke zagotovo ne bo zadnja!

1. Želim hrustljavo svinjsko pečenko. Kakšno meso moram izbrati?

Če želite, da bo vaša svinjska pečenka hrustljavo zapečena, poiščite kos z debelim ali večjim slojem maščobe. Če ne želite, da bi bila vaša svinjska pečenka hrustljava, izberite rez brez debele maščobne skorje.

Takoj, ko meso prinesete domov, ga shranite svinjino v najhladnejši del hladilnika. Če svinjske pečenke ne pripravite v dveh dneh, jo lahko zamrznete do šest mesecev.

Če želite, da bo vaša svinjska pečenka hrustljavo zapečena, poiščite kos z debelim ali večjim slojem maščobe.

 Svinjsko pečeno le zaprite v nepredušno posodo ali plastično vrečko, ki jo je mogoče zapreti. Za odtajanje zamrznjeno svinjino postavite v hladilnik za 24 do 48 ur, odvisno od velikosti kosa mesa, ali dokler se ne odmrzne.

2. Kako pripraviti svinjsko pečenko?

Ko ste izbrali pravo meso za peko, obvezno meso posušite s papirnato brisačo. Z majhnim ostrim nožem globoko zarežite v skorjo v intervalih približno 1 cm. Pri tem pazite, da z nožem ne zarežete direktno v meso, zareze se morajo poznati samo na skorji. Če imate čas, narezano pečenko postavite v hladilnik za eno uro ali čez noč (nepokrito). To pomaga posušiti skorjo in izboljšati proces hrustljavosti.

Svinjsko pečenko natremo z eno žlico olja, sol dodamo po okusu. Pred peko se vedno se prepričajte, da ste olje in sol "vdelali" tudi v zareze na skorji, ki ste jih pred tem naredili z nožem.

3. Kako spečemo svinjsko pečenko?

Svinjska pečenka naj se položena na rešetko v pekaču peče pri 240°C. Peče naj se dokler skorja ne poči, to je približno 50 minut. Nato temperaturo pečice zmanjšajte na 180°C, kjer naj se svinjska pečenka peče 30-35 minut na kg, odvisno od tega, kako dobro zapečeno si želite. Ko je svinjska pečenka pečena, pustite počivati ​​10 minut, preden jo narežete. To omogoča, da se sokovi usedejo, kar pomaga ohranjati meso mehko in sočno.

Recept za svinjsko pečenko s hrustljavo skorjo najdete tukaj.

 4. Kakšno prilogo ponuditi ob svinjsko pečenko?

Brez dvoma se vsi strinjamo, da v prvi vrsti kot priloga k svinjski pečenki čaka pečen krompir. Pripravimo ga lahko na več načinov:


Svinjski pečenki pa seveda lahko dodate tudi solato, riž, kus-kus ali druge kuhane priloge.

5. Kaj lahko naredim iz ostankov svinjske pečenke?

Ostanke svinjske pečenke lahko spremenite v vrsto okusnih jedi, v katerih boste uživali naslednji dan: popraženo sladko-kislo svinjsko meso, svinjski tacos, kubanske sendviče ali jih dodate v ocvrt riž.