This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

Pečen krompir - kako pripraviti najboljšega?

Kako pripraviti najboljši pečen krompir? Takšen, ki bo okusen na zunaj, mehak in puhast znotraj?

Za dober pečen krompir je zelo pomembno to, da izberemo prave sestavine.

S katerim krompirjem pripravimo najboljši pečen krompir?

Tehnično lahko naredimo pečen krompir s katero koli vrsto krompirja. Toda za najboljši pečen krompir tokrat uporabimo rjavi krompir. Lupina rjavega krompirja je lepa in debela, kar omogoča, da se v pečici krompir lepo zapeče, rezultat pa je hrustljav pečen krompir. Notranjost rjavega krompirja je škrobnata, zaradi česar bo notranjost puhasta in sladka.

Uporabimo maslo ali olivno olje? 

Za hrustljavo pečen krompir uporabimo maslo. Če pri pripravi raje uporabite olje, lahko dodate katero koli vrsto visoko segretega jedilnega olja, ki vam je ljubše.

Sol in poper? 

Priporočamo uporabo grobe soli, da krompirjevi lupini tako dodamo malo hrustljavosti. 

Krompirovo lupino lahko pred pečenjem potresemo s črnim poprom in ali v puhasto pečeno notranjost krompirja, dodamo nekaj izdatnih kock črnega popra.

Kako pripravimo najboljši pečen krompir?

Pečico segrejte na 230 °C. Pečica mora biti zelo vroča, da se krompir dobro zapeče in tako ustvari hrustljavo skorjico.

Pečen krompir pečemo v čimbolj ravnem pekaču. Pred tem ga zavarujemo s papirjem za peko.

Vsak kos krompirja prebodemo z vilicami. Tako poskrbimo za hrustljavost.


Nato se lotimo peke. Predlagamo, da pečen krompir pripravimo v dveh delih. Prvič krompir pečemo približno 25 minut, dokler skorja ne postane suha in rahlo nagubana.

Priporočamo uporabo grobe soli, da krompirjevi lupini tako dodamo malo hrustljavosti. 

Krompir previdno odstranimo iz pečice. S čopičem za pecivo krompir enakomerno premažemo s stopljenim maslom, pri tem pazimo, da ga dobro premažemo z vseh strani. Krompir potresemo z izdatnim ščepcem grobe soli. Nato krompir obrnemo in s pekačem položimo nazaj na pekač.


Krompir nato pečemo še dodatnih 20 minut. Pečen krompir po dolžini razrežemo z nožem, dobro stisnemo, da se odpre, dodamo svoje najljubše začimbe ali dodatke.

Nato uživamo v popolnoma hrustljavem pečenem krompirju!

Recepte za pripravo pečenega krompirja najdete tukaj: