This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

Riba na žaru

Marsikdo obožuje ribe pečene na žaru, vendar jih sama priprava zastrašuje. Priprava ni tako strašna, če spoznate nekaj trikov s katerimi se boste priprave lotili pogosteje. 

Ribe na žaru so eno najbolj zdravih in okusnih živil, ki si jih lahko pripravite sami. Vendar pa je njihova priprava malce zahtevnejša. Kako pa jih torej pravilno pripraviti?

1. Priprava

Prvi korak pri žarenju česar koli, še posebej rib, je ogrevanje žara na visoko temperaturo. Če se žar segreje na visoko temperaturo, bo pripomogel k karameliziranju rib in zagotovil neizmereni okus.

Če boste pred ribami na žaru pekli kaj drugega in ga tako "predgreli", boste ribe pekli manj časa, kar prepreči, da bi se vaše ribe izsušile. Prav tako bo predhodno ogret žar preprečil strah vsakega največjega ribjega grill mojstra: lepljenje ribe na rešetko. Temperatura mora biti visoka ne glede na to ali ribo pečete s kožo ali brez.

Zdaj ste skoraj pripravljeni, da začnete s peko rib na žaru. Pred samim polaganjem ribe na rešetke, poskrbite, da so le-te čiste in da je odstranjena vsa umazanija, ki je ostala od prejšnjega pečenja.

2. Peka ribe s kožo

Pustite, da se vaše ribe ogrejejo na sobno temperaturo, to je približno pet do deset minut. Segretim nato dodajte začimbe. Če boste upoštevali ta nasvet, ste na dobri poti, da se riba ne bo prijela na rešetko.
Ribe položite neposredno na rešetko.
Velja splošno pravilo, da bi za vsak centimeter ribe omogočimo 8 do 10 minut žara. Torej, če je vaša riba debela dva centimetra, vsako stran pecite na žaru približno šest do osem minut. 
Če v receptu ne piše drugače.
Ribo iz žara odstranite tako, da lopatico potisnite med območje, kjer se stikata koža in meso. Poskrbite, da si ribe po pečenju odpočijejo. Počivajo naj med 3 do 5 minut, tako boste omogočili, da se napije izpuščenih sokov in tako ostane mehka in sočna.

3. Priprava ribe brez kože

Pustite, da se vaše ribe ogrejejo na sobno temperaturo, to je približno pet do deset minut. Segrete nato na obeh straneh premažite z obilico olja in nato dodajte začimbeRibe položite neposredno na rešetko.
Velja splošno pravilo, da bi za vsak centimeter ribe omogočimo 8 do 10 minut žara. Torej, če je vaša riba debela en centimeter, vsako stran pecite na žaru približno tri do štiri minute.
Med peko na žaru svoj kos ribe obrnite samo enkrat. Ne obračajte ga večkrat. To bo povečalo možnost, da se med peko na žaru razbije.
Ko je riba pečena, je iz rešetke ne odstranite na silo. Bodite potrpežljivi in ​​dovolite, da vaše ribe iz rešetke odstopijo same. To pomeni, da dokler je z lopatico ne morete lepo odstraniti, tega ne poskušajte.

Poskrbite, da si ribe po pečenju odpočijejo. Počivajo naj med 3 do 5 minut, tako boste omogočili, da se napijejo izpuščenih sokov in tako ostanejo mehke in sočne.

Ribe pecite v zaprtem žaru in ga pri tem ne odpirajte. Vsakič, ko dvignete pokrov žara, se čas pečenja podaljša.

4. Še dodaten napotek

Če pečete na žaru z ogljem, lesene sekance v vodi namakajte vsaj 30 minut, preden jih položite neposredno na oglje, tako boste izboljšali okus rib.

S tem nasvetom boste pripravili brezhibno ribjo večerjo, ki bo navdušila še tako izbirčnega ljubitelja za vašo mizo.

Okus morja boste zlahka vnesli na svoj žar na dvorišču kadar koli želite.