This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Vpiši kodo ZARMOJSTER in pridobi 10% popusta dobrodošlice. 🥳

Košarica

Tvoja nakupovalna košarica je prazna.

Nadaljuj na nakupovanje

Gril nasveti, ki jih je dobro upoštevati

Želiš postati mojster ali mojstrica jedi z žara? Če upoštevaš teh 5 nasvetov in trikov za peko na žaru, bo uspeh zagotovljen!

Pripravili smo pet nasvetov in trikov, s katerimi bo tvoja peka na žaru le še uspeh in ne vprašanje. Priprava se razteza vse od sočnih hamburgerjev do odličnih steakov. 

Kuhanje hrane na ognju sega v dalje čase pred našimi življeni. To pove, da je pečenje na žaru v bistvu izvirni način kuhanja. Seveda smo danes tehnike že izpopolnili, a ideja še vedno ista.

Meso in zelenjava, pečena na vročem ognju, imata hrustljavo zapečeno skorjo, hkrati pa ohranjata sočno in okusno sredico.

1. Pustimo, da se meso segreje na sobno temperaturo.

Če meso vzamemo iz hladilnika in ga takoj vržemo na žar, bo meso doživelo šok in se se bo skrčilo. To pomeni, da bo namesto sočnega in lepo zapečenega zrezka na krožniku obstal žvečljiv kos mesa. Če meso segrejemo na sobno temperaturo, bo le-to doživelo "manj šoka", kar omogoča bolj enakomerno pečenje.

2. Pred peko na žau vedno posolimo meso.

Predvsem na sol pred peko na žaru ne pozabimo pri peki svinjskih kotletov in piščanca. Oba imata dovolj maščobe in zato na žaru ne zdržita dolgo ne da bi se pri tem izsušila.

BAM nasvet: na ista nabodala nikoli ne nataknemo rdeče čebule in paradižnika. Ob peki bo tako okus rdečega paradižnika prevzela čebula in obratno.


Druga odlična možnost je "suha slanica", kar pomeni, da meso nasolimo nekaj časa preden ga postavimo na žar. S tem ko pustimo, da se sol absorbira v meso, ustvarimo bolj poln profil začimb in pomagamo ohraniti naravno vlago mesa.

3. Zelenjavo na žaru pečemo na nabodalu.

Čeprav ni nič narobe, če zelenjavo položimo neposredno na rešetke žara, si lahko peko zelenjave olajšamo z nabodalom. Nabodala preprečijo, da bi zelenjava med peko padla med rešetke žara.

Da se nabodala na žaru ne zažgejo, jih namakamo v vsaj 15 minut. Tako preprečimo, da se zažgejo, hkrati pa tako pridobimo najboljši okus.

BAM nasvet: na ista nabodala nikoli ne nataknemo rdeče čebule in paradižnika. Ob peki bo tako okus rdečega paradižnika prevzela čebula in obratno.

4. Morskim jedem dodajte majonezo.

Kdor je že kdaj poskusil peči kos ribe na žaru, ve, da se ta zlahka prilepi na žar, kar pomeni, da bo v trenutku nekako razpadla. Eden od načinov, da to preprečimo, hkrati pa dodamo okus, je, da ribe premažemo s tanko plastjo majoneze. 

5. Hrustljav piščanec in sočna sredica.

Uporabimo metodo obratnega pečenja piščanca. Metoda obratnega pečenja pomeni, da meso za začetek počasi pečemo na nizkem ognju, nato pa povečamo temperaturo in ga še nekaj časa pečemo na visoki temperaturi. Tako bomo dobili zapečeno skorjo piščanca in sočno sredico.